» » » » » » » » » » » » » » » Apa Yang Wanita Wajib Tahu Tentang Payudara | Buahdada

Apa Yang Wanita Wajib Tahu Tentang Payudara | Buahdada

Kanser Payudara
Punca, faktor risiko, tanda, pencegahan dan pemakanan untuk kanser payudara.
Kanser payudaya berpunca dari sel-sel payudara yang telah berganda tanpa dapat dikawal. Sel - sel ini dinamakan sel-sel kanser dan boleh merebak ke sel-sel lain melalui peredaran darah atau limfa.

Punca Barah Payudara
Setakat ini, bagaimana barah payudara boleh timbul belum diketahui lagi. Penyelidik-penyelidik telah membuat kesimpulan bahawa punca utama menyebabkan penyakit barah adalah gandingan faktor keturunan (faktor genetik) dan persekitaran (faktor alam sekeliling).

Mereka yang BerisikoUmur yang makin meningkat (terutamanya selepas 40 tahun)
Mempunyai sejarah keluarga yang mengidap penyakit kanser payudara (ibu, kakak, adik)
Tidak pernah melahirkan anak
Telah menghidap kanser pada sebelah payudaya
Mengamalkan diet tinggi lemak haiwan



Tanda-tanda Kanser Payudara
Ketulan yang luar biasa pada payudara atau ketiak
Terdapat perubahan pada kulit payudara
Terdapat cecair luar biasa yang keluar dari puting payudara
Sebarang perubahan pada puting payudara, seperti kedudukan puting masuk ke dalam, kemerahan atau luka.
Kesakitan berterusan yang luar biasa pada payudara.


Langkah Pencegahan
Pemakanan yang sihat iaitu kurangkan lemak, lebihkan sayur-sayuran, buah-buahan dan serat dalam makanan
Elakkan makan, makanan yang yang tercemar dengan bahan kimia seperti racun perosak
Kekalkan berat badan yang ideal walaupun selepas usia eramas (menopaus)
Lakukan pemeriksaan sendiri payudara setiap bulan
Lakukan pemeriksaan di klinik anggota perubatan yang terlatih setiap tahun, sekiranya anda melebihi 30 tahun
Dapatkan pemeriksaan doktor segera sekiranya terdapat sebarang perubahan luar biasa pada payudara anda


Pemakanan dan Kanser Payudara

Lemak tepu
Bagi seorang individu yang sihat, disyorkan 30-35% jumlah kalori daripada lemak.
Bagi mereka yang mempunyai risiko kanser payudara, adalah dinasihatkan supaya menurunkan jumlah lemak ketahap 15-20%.
5%lemak dibolehkan daripada sumber haiwan seperti mentega, susu, tairu, daging dan lain-lain.
10% lagi daripada sumber sayuran seperti minyak sayuran, avocado, minyak zaitun dan lain-lain.
Pengambilan lemak kurang daripada 15% adalah tidak digalakkan bagi mengelakkan kekurangan asid lemak yang penting dalam badan kita.

Serabut makanan
berfungsi memelihara kesihatan usus besar, melarutkan bahan karsinogen dan menolong membantu dalam pengaliran hormon steroid termasuk oestrogen.
Kita saharusnya memakan sebanyak 25-35 gram serabut makanan sehari daripada 3-5 hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan.
Satu hidangan merupakan ½ cawan sayuran yang telah dimasak atau 1 cawan sayuran mentah, sehiris betik, nenas, tembikai, sebiji epal, sebiji limau dan lain-lain.
Bijiran, cereal, roti `whole meal’, pastry, kekacang dan bijiran merupakan sumber serabut yang baik.

Pemakanan daripada sumber tumbuhan
mempunyai faktor perlindungan botanik atau phytonutrient.
Antioxidant, anti-karsinogen dan`bioflavonoids’ adalah termasuk dalam kumpulan phytonutrient.
`Phytonutrient” terdapat pada bijirin, kekacang, sayur-sayuran dan buah-buahan.

`Probiotics” dan makanan yang diperam
menghasilkan pertumbuhan bakteria tidak merbahaya yang memberi perlindungan daripada bakteria yang menghasilkan toksin.
Tairu, tempeh, minuman kultur dan beberapa jenis susu kaya dengan faktor-faktor ini.

Oktober adalah bulan Kesedaran Barah Payudara, 'Pengesanan Awal Menyelamatkan Nyawa'

Sumber:

lppkn.gov.my
infosihat.gov.my
radiologymalaysia.org
Tags: payudara, buahdada, pam, besarkan, sendayu tinggi, montok, tegang, anjal, tetek, puting, kanser, cara, tips, info

About Unknown

Hi there! I am Hung Duy and I am a true enthusiast in the areas of SEO and web design. In my personal life I spend time on photography, mountain climbing, snorkeling and dirt bike riding.
«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post